Skąd się bierze zawał?
7 maja 2009, 07:43Wystarczy zaledwie 20 lat życia, by w naczyniach krwionośnych niemal każdego mieszkańca krajów uprzemysłowionych pojawiły się blaszki miażdżycowe. Dlaczego więc do zawału serca i innych narządów dochodzi tylko u niektórych? Naukowcy z Columbia University twierdzą, iż znaleźli odpowiedź na to pytanie.
Pochodzenie paszy ma wpływ na zdrowie
12 stycznia 2010, 07:07Sposób uprawy roślin paszowych może wpływać na ekspresję genów u zwierząt spożywających karmę wytworzoną na ich bazie - udowadniają holenderscy badacze.
Widłonogi manipulują pływalnością jak walenie
15 czerwca 2011, 08:42Widłonogi z Oceanu Południowego wykorzystują taki sam mechanizm kontroli pływalności co walenie.
Niejedzenie równie ważne co jedzenie
18 maja 2012, 11:04Naukowcy z Salk Institute odkryli, że mimo niewłaściwej wysokołuszczowej diety można nie przytyć i uchronić się przed cukrzycą czy chorobami wątroby, jeśli regularnie je się posiłki, a przez dużą część doby pości.
Chłód pomaga nowotworom
19 listopada 2013, 13:21W Proceedings of the National Academy of Sciences ukazał się artykuł, w którym specjaliści z Roswell Park Cancer Institute sugerują, że niskie temperatury sprzyjają wzrostowi nowotworów. Zjawisko takie występuje przynajmniej w przypadku myszy.
Zwierzęce mumie bez zwierząt w środku
11 maja 2015, 13:09Podczas skanowania ponad 800 mumii zwierząt ze starożytnego Egiptu okazało się, że aż 1/3 to zwoje materiału bez jakichkolwiek szczątków w środku. Specjaliści z Uniwersytetu i Muzeum w Manchesterze uważają, że zjawisko można wyjaśnić popytem przewyższającym podaż.
Pozostałości kompleksu obronnego potwierdzają relacje Starego Testamentu
19 stycznia 2017, 10:53W izraelskiej dolinie Timna, gdzie wedle niektórych znajdowały się słynne kopalnie króla Salomona, odkopano pozostałości po stajniach, fortyfikacjach oraz dowody świadczące o prowadzeniu długodystansowego handlu. Znalezisko datowane jest na czasy królów Dawida i Salomona, czyli na X wiek przed Chrystusem.
Nie taki skład jadu stały, jak się wydawało...
6 marca 2018, 12:37Kiedyś uznawano, że jad zwierząt jest niezmienny. Okazuje się jednak, że w przypadku ukwiałów jad zmienia się parokrotnie w ciągu życia. Następuje dostosowanie jego mocy i składu do zmian dot. drapieżników i zachodzących w środowisku.
Mikrobiom odgrywa ważną rolę w termogenezie
7 marca 2019, 05:22Podczas ekspozycji na zimno mikrobiom jelit pomaga podtrzymać temperaturę głęboką ciała.
Przybywa wilków w Wigierskim Parku Narodowym
16 grudnia 2019, 13:21Przybyło wilków w Wigierskim Parku Narodowym. Choć ich liczba w ostatnich kilku latach mocno spadła - przyrodnicy mają nadzieję, iż tegoroczne narodziny ośmiu szczeniąt oznaczają szansę na odbudowę populacji tych drapieżników.